12 mart. 2018

Predictibilitatea și aplicarea legii și încurajarea antreprenoriatului

Am asistat săptămâna trecută la ședința comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților, în speranța că voi reuși să amendez un proiect de lege propus de Guvern.

Am susținut propunerile unor producători de pungi pentru a amâna termenul de intrare în vigoare al respectivei legi. Motivul? Producătorii au cerut o perioadă de adaptare pentru a se supune pe deplin viitoarelor reglementări. Aceștia au susținut că proiectul este bun și că va contribui la o mai bună protejare a mediului și va alinia România directivelor europene. Amânarea ar fi permis retehnologizarea fabricilor și alinierea la standardele impuse de lege, precum și asigurarea că fabricile nu vor pierde contracte și piața nu va fi bulversată. Propunerea a fost respinsă.

Un alt subiect de care am luat act a fost cel al controalelor politice făcute de ANAF. O instituție ce trebuie să servească cetățenii și să vegheze respectarea legii dispune în mod discreționar controale la comandă politică, îngreunând activitatea antreprenorilor. Rolul ANAF este să identifice zonele din economie în care se face evaziune fiscală și să acționeze acolo, mai puțin să impună amenzi, forțând legea, unor companii care lucrează corect și care sunt la zi cu plata impozitelor și a taxelor. Încercarea mea de a găsi o soluție pentru a remedia aceste lucruri mi-a demonstrat că legea este bună, perfectibilă, dar bună.

Toate aceste subiecte au fost abordate într-o declarație politică susținută în plenul Camerei Deputaților, acestea fiind de o mare importanță în arhitectura generală a statului. În absolut toate statele dezvoltate, antreprenorii și afacerile private reprezintă baza funcționării economiei. Modul în care îi susținem, îi ajutăm și îi încurajăm se va reflecta direct în gradul de dezvoltare al statutului.

Dacă guvernul tratează antreprenorii direct ca pe niște infractori, dacă le impune revoluții fiscale inutile, taxe pe muncă part-time care duc la situații absurde și dacă retorica politicienilor este profund împotriva mediului privat, economia statului va fi una disfuncțională, lucru ce se va reflecta în întreaga societate.

Ce trebuie să facă politicienii? Trebuie să asigurăm o predictibilitate a legislației, în special în domeniul fiscal, trebuie să ne asigurăm că dorind să ajutăm, nu îngreunăm și mai mult activitatea antreprenorilor, și trebuie să gândim toate măsurile bine înainte.

Modalitatea de adoptare a unui OUG, și apoi a  altora pentru a corecta efectele neprevăzute ale celei inițiale este absurdă, atât din punct de vedere politic, cât și logic. Trebuie să oprim lupta împotriva antreprenorilor și să învățăm să luptăm alături de ei!

Politicienii vor învăța de la oamenii care se implică civic, în ONG-uri și alte tipuri de organizații, dar și de la cei care se implică  politic, ajungând să contureze ei mediul politic.

Cei care au energia și  dorința de implicare le reamintesc: România a fost făcută de oameni care nu au stat deoparte!

Link către comunicatul pe site-ul Camerei Deputaților: http://www.cdep.ro/relatii_publice/site2015.text_presa?pid=15123

Vino alături de noi

Implică-te în USR

Hai să schimbăm împreună politica din România.
Înscrie-te ca membru sau simpatizant.

Înscrie-te în USR