
Ca să fac o comparație plastică, ușor de înțeles, putem face comparația pieței asigurărilor cu o casă. Și piața asigurărilor și o casă pot trece printr-un cutremur. După cutremur, dacă daunele au fost mari, mă apuc să repar structura de rezistență, nu să dau cu var peste crăpături. Cam asta reprezintă și plafonarea prețurilor, un dat cu var peste problemele structurale.
Cine nu va fi despăgubit?
1. Încerc acum să explic cum funcționează piața RCA cât mai simplu. Statistic, 6 mașini din 100, anual, ajung să fie despăgubite pe poliția RCA. Practic, 100 de șoferi, trebuie să acopere costul reparației celor 6 care se accidentează. Dacă prin plafonare, cei 100 de șoferi nu mai acoperă prețul reparației celor 6 mașini, plafonarea nu funcționează. Ori șoferii nu vor fi despăgubiți la valoarea reală, ori service-urile vor da faliment.
ASF, în pași de melc
2. Deși piața asigurărilor este una puternic digitalizată și se lucrează cu fluxuri de informații la zi, aceste informații ajung cu mare întârziere la ASF. În cazul falimentelor City și Euroins, practic ASF n-a știut decât peste luni sau ani, ce se întâmplă cu adevărat în acele firme, iar când aveau informațiile, deja măsurile nu mai aveau nici un sens. Problema aceasta nu este rezolvată și nici măcar abordată. Noi falimente și probleme pot apărea oricând.
Rețele de infractori în firmele de reparații
3. Daunele medii plătite pe RCA în România sunt mai mari decât în alte țări din regiunea noastră. Conform UNSAR, pentru fiecare accident, asigurătorii din România plătesc în baza polițelor RCA despăgubiri de circa 2160 euro, față de 1690 euro în Polonia, 2020 euro în Slovacia sau 2060 în Cehia. După ce că există într-adevăr o severitate mai mare a accidentelor, există și un mediu infracțional legat de acest domeniu. Rețele de infractori care au ramificații în firmele de reparații și poate și în cele de asigurări și care prosperă pe baza acordării unor sume exagerate ca despăgubiri pentru niște accidente mai ușoare în realitate decât se face să pară sau uneori chiar regizate.
Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care plafonarea prețurilor RCA nu este o soluție bună. Este un dat cu var al unei case care stă să cadă. Piața RCA are nevoie de un ASF hotărât să facă norme corecte și să verifice aplicarea lor, dar și de un stat care să aplice legea și să verifice mai atent mediul infracțional, care ne face pe toți să plătim asigurări mai mari decât ar fi cazul. Statul ar putea lua măsuri și pentru reducerea numărului de accidente pe străzi că și acolo suntem campioni, dar asta e o altă discuție.
Deocamdată, soluția este să plece conducerea actuală și să lase locul unor oameni care înțeleg piața asigurărilor și care sunt hotărâți să o facă să funcționeze corect, nu cu plafonări.