03 apr. 2018
Link articol: http://estnews.ro/2018/04/03/initiativa-legislativa-a-deputatului-mihai-botez-prima-de-instalare-partiala-pentru-cei-care-cumuleaza-12-luni-de-munca/

Inițiativă legislativă a deputatului de Vaslui Mihai Botez (USR), menită să ajute pe cei care se angajează într-o localitate situată la peste 50 km față de cea de domiciliu și care au cumulat o perioadă de cel puțin 12 luni de muncă.

Deputatul vasluian susține că modalitatea actuală de acces la primele de mobilitate, stabilite prin Legea nr. 76/2002, presupune îndeplinirea unor condiții “extrem de restrictive și dificil de îndeplinit”.

”Modificarea legislativă vine să relaxeze aceste criterii restrictive nejustificabile, lărgind numărul celor ce vor avea posibilitatea să aibă susținere în schimbarea domiciliului sau a reședinței și de a obține o slujbă”, a explicat deputatul Botez.

Mai exact, legea stabilește că beneficiază de prime de mobilitate persoanele care se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puțin 12 luni. Însă există situații în care persoanele pierd prima de instalare, tocmai din cauza acestei condiții: atunci când inițial contractul individual de muncă (CIM) are o durată determinată mai mica de 12 luni, iar ulterior, ca urmare a modificării contractului, durata acestuia devine mai mare sau egală cu 12 luni (caz în care nu se mai poate accesa prima de instalare); atunci când CIM are o durată mai mica de 12 luni iar la finalul perioadei se încheie un nou CIM pe durată determinată (persoana cumulează efectiv perioada de 12 luni, dar nu mai poate accesa prima de instalare).

Conform proiectului de lege inițiat de deputatul USR, vor putea beneficia de o primă de instalare parțială, neimpozabilă, următoarele categorii de persoane:

  • înregistrate ca șomeri la agențiile pentru ocuparea forței de muncă;
  • care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de localitatea în care își au domiciliul sau reședința și, ca urmare a acestui fapt, își schimbă domiciliul ori își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia;
  • care în urma modificării duratei inițiale a contractului individual de muncă ori ca urmare a încheierii a două sau mai multe contracte individuale de muncă, cumulează o perioadă de cel puțin 12 luni de încadrare.

Prima de instalarea parțială reprezintă jumătate din cuantumul primei de instalare standard (6.250 lei / 7.750 lei) și se acordă într-o singură tranșă, după îndeplinirea celor 12 luni de încadrare în muncă.

De asemenea, persoanele care pot beneficia de prima de instalare parțială își mențin dreptul de a beneficia de aceasta, dacă perioada dintre încetarea contractului individual de muncă și încheierea unui nou contract nu depășeste 30 de zile.

„Noua mea inițiativă legislativă vine să încurajeze mobilitatea forței de muncă, una dintre marile probleme ale antreprenorilor români fiind lipsa forței de muncă. Modificarea legislativă aduce legea în concordanță cu tendințele actuale de pe piața muncii, eliminând anumite criterii restrictive din lege și introducând conceptul de primă de instalare parțială, specifică celor care ajung să lucreze pe o perioadă de cel puțin 12 luni, dar care inițial au semnat contracte pe o perioadă mai scurtă. Raportându-ne strict la județul Vaslui, aici rata șomajului este mare, în special atunci când îl comparăm cu media pe țară. O astfel de schimbare legislativă poate schimba viața în bine a sute de vasluieni, ajutându-i pe aceștia să își găsească un loc de muncă în interiorul granițelor României, fără să mai fie nevoiți să își caute traiul mai bun la mii de kilometri distanță.”, a mai declarat deputatul USR Mihai Botez.

Vino alături de noi

Implică-te în USR

Hai să schimbăm împreună politica din România.
Înscrie-te ca membru sau simpatizant.

Înscrie-te în USR