16 feb. 2018
Link articol: http://www.mediafax.ro/politic/un-deputat-usr-vrea-ca-fiecare-roman-care-implineste-18-ani-sa-primeasca-un-exemplar-din-constitutie-16977356

 

Deputatul USR, Mihai Botez, a iniţiat un proiect legislativ prin care propune ca fiecare cetăţean să primească, la împlinirea vârstei de 18 ani, un exemplar din Constituţie şi o broşură explicativă cu principiile de bază ale democraţiei.

Un deputat USR vrea ca fiecare român care împlineşte 18 ani să primească un exemplar din Constituţie

„Iniţiativa mea spune că acum, la 18 ani, când se reînnoieşte buletinul odată cu acesta, cei de la Evidenţa Populaţiei să ofere tinerilor şi un exemplar al Constituţiei şi o broşură care să explice câteva principii de bază: principiul separaţiei puterilor în stat, să explice pe înţelesul tuturor cum funcţionează o primărie şi consiliul local, de fapt. De asemenea, să explice cum funcţionează şi cum este organizat Parlamentul şi cum se iau decizii acolo, dar şi drepturi şi îndatoriri fundamentale conferite de Constituţiei. Mi s-ar părea important, pentru că eu le văd ca pe nişte reguli ale democraţiei şi sigur, probabil că nu o să le citească toată lumea, dar dacă 10% dintre tineri, 20% ştie că există acest document, poate că va însemna un plus pentru democraţia noastră”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Mihai Botez.

Deputatul USR a arătat că efortul financiar pe care l-a calculat ar fi de maximum 100.000 de euro pe an.

Mihai Botez a spus însă că va depune această iniţiativă săptămâna viitoare pentru că mai are de obţinut semnături de la colegii din Parlament.

„Am obţinut, până acum, 45 de semnături de la tot spectrul politic. Vreau să mai obţin şi săptămâna viitoare, o iniţiativă legislativă are mai multe şanse să treacă dacă are susţinere din mai multe părţi. Iniţial, ceilalţi colegi au fost sceptici, au întrebat de ce să mai facem cheltuiala asta, că oricum nu o citeşte nimeni. Cei de la UDMR mi-au spus că ar vrea să fie traduse în maghiară. Am luat acest aspect în considerare, deocamdată proiectul de lege rămâne aşa cum l-am scris, va intra în comisii şi acolo se poate amenda, se poate modifica”, a adăugat Mihai Botez.

Articole similare (sau pe același subiect) pot fi găsite și în următoarele site-uri de presă:

 

Buletinul, la pachet cu Constituția

http://www.ziare.com/social/romani/un-deputat-vrea-ca-fiecare-roman-sa-primeasca-la-18-ani-constitutia-1501013

http://www.vremeanoua.ro/baiatul-cu-rucsacul-a-inceput-sa-propuna-legi-%E2%80%9Econstitutia-busola-democratiei

https://www.romaniatv.net/un-deputat-usr-vrea-ca-fiecare-roman-care-implineste-18-ani-sa-primeasca-un-exemplar-din-constitutie_402716.html

https://www.orange.ro/info/news/mediafax/article/2492535

Proiectul deputatului USR Mihai Botez, pentru implicarea tinerilor în viața politică

Vino alături de noi

Implică-te în USR

Hai să schimbăm împreună politica din România.
Înscrie-te ca membru sau simpatizant.

Înscrie-te în USR