21 sept. 2021

După falimentele Astra Asigurări și Carpatica, speram ca ASF să fi învățat niște lecții, iar piața asigurărilor să nu  mai fie supusă unor noi cutremure. Zilele acestea asistăm la falimentul City Insurance, un asigurator cu o cotă de piață de 40% pe piața asigurărilor RCA. 40%! O concentrare pe care te-ai aștepta să o găsești poate la cel mai performant asigurator și nu la cel mai slab. O anomalie!

Sunt mecanisme de piață care puteau să dea de bănuit și unor novici, dar unor experți și supraveghetori așa cum sunt la ASF? Oameni plătiți ca în privat sau poate chiar mai bine, cu salarii de la 6000 și până la 15000 de euro net lunar, oamenii ăștia nu au fost în stare să prevină un dezastru financiar similar cu falimentele răsunătoare din anii ”90. Între timp piața financiară din România s-a întârit și nu mai suferă atât de tare pe urma unui faliment, dar chiar și așa mecanismele de furt au rămas similare, iar procurorii DNA au fost deja sesizați.

Așa ceva nu trebuia să se mai întâmple în România, iar semnale că un nou faliment răsunător în piața de RCA urma să se întâmple existau, erau foarte vizible și enumăr câteva:

 

– City Insurance avea aproape 40% din piața de RCA din România;

– City Insurance despăgubea foarte greu și avea multe reclamații trimise către ASF;

– City Insurance avea cele mai mici prețuri din piață, în aceeași zonă cu Euroins, dar acesta este subiectul unei alte discuții;

– City Insurance practica efectiv prețuri de dumping.

 

Ce fel de semnale mai erau necesare ca să interveniți din timp domnilor de la ASF? Erau semnale încă din 2017 că această companie nu funcționează după principii de piață. Același comportament îl vedem și la Euroins. Ce facem? Mai stăm iarăși cu mâinile încrucișate și așteptăm un nou faliment?

Eu văd o lipsă crasă de interes pentru îndeplinirea obiectivelor instituției. O lipsă crasă de interes pentru protejarea asiguraților. O lipsă crasă de interes pentru protejarea banilor contribuabililor din banii cărora acum vom plăti primele de asigurare ale asiguraților City Insurance.

Domnule președinte ASF, domnilor vicepreședinți ASF!

Ați dat dovada limitei competenței, Mergeți acasă și lăsați pe alții în locul dumneavoastră! ASF are nevoie de profesioniști cărora să le pese de bunul mers al pieței și care reacționează la semnalele consumatorilor. ASF acționează acum ca un agent constatator prezent la un accident cu daună totală, în loc să fi acționat ca un agent pentru prevenție.

Nu v-am văzut pe nici unul să ieșiți zilele acestea să dați explicații. Tăceți mâlc și scoateți în față niște directorași din instituție. Așa se procedează într-o criză de asemenea amploare? Vă comportați de parcă s-a spart o conductă de apă în clădire și trimiteți administratorul clădirii să rezolve problema. Nu domnilor, aceasta este o criză gravă de care ar trebui să vă ocupați direct prin însuși președintele ASF și vicepreședintele responsabil de piața asigurărilor.

Pentru că și-a ratat menirea conducerea ASF trebuie să elibereze posturile!

Vino alături de noi

Implică-te în USR

Hai să schimbăm împreună politica din România.
Înscrie-te ca membru sau simpatizant.

Înscrie-te în USR