24 iul. 2019

Trend: abandonăm Biserica dar căutăm speakeri motivaționali

Poate că o să spuneți dar ce legătura are una cu alta? De prin 2011 am început să urmăresc clipuri pe youtube despre eficiență, motivație și fericire. Am încercat tot felul de rețete și m-am provocat să fiu mai bun, să ies din zona de confort. Toți avem nevoie să ne dezvoltăm partea spirituală: mergem la duhovnic sau căutăm life coach?

Trendul observat

Pe măsură ce frecventăm tot mai rar bisericile și duhovnicii mergem mai des la adunări la care ne vorbesc speakeri motivaționali și căutăm să avem life coach (antrenori). Nu zic acum că e bine sau că e rău, doar am sesizat această tendință. Ceea ce cred că este important e că deși o numim diferit, în toți este nevoia de dezvoltare spirituală. Momentul când apare această nevoie este de obicei atunci când ajungi să suferi foarte tare, atunci îți pui întrebări și cauți răspunsuri. Îndiferent de statutul social, sărac sau bogat, toți ajungem să ne punem întrebări și să căutăm răspunsuri, diferă doar calea pe care o alegem: duhovnicii sau speakerii.

Iată un exemplu:

Îi văd pe oameni că fug până la capătul pământului pentru a-și căuta liniștea, când de fapt preoți cu har sunt peste tot. În orice cartier de oraș, în orice sat izolat poți găsi un om plin de lumină dar nu avem ochi pentru ei. Este mai exotic să fugi până în India să iei lecții despre fericire de la cineva dintr-o cultură străină. Cultura asiatică, ce-i drept, este și mult promovată în media și se face tot mai mult și mai ușor plăcută.

Îmi pare rău că în Biserica noastră, spun a noastră pentru că sunt creștin-ortodox, sunt din ce în ce mai puține voci care pot și au curajul să vorbească pe înțelesul oamenilor de astăzi. Oamenii nu mai au răbdare, nu mai iau totul de-a gata, așteaptă informația comprimată, eventual într-o poză pe facebook sau Instragram, și vor să-și poată da cu părerea, au nevoie să fie ascultați.

Mesajul meu către cei în căutare de răspunsuri

Căutați și pe acasă că avem preoți buni.  Fericirea sau liniștea interioară, e ca și o stare bună de sănătate, se menține cu eforturi. Ai nevoie de exercițiu: cu implementarea unor ritualuri, cu rugăciune, cu obiceiuri bune, cu echilibru între minte, trup și suflet. Nu există scurtături și nu e nimic ce poți cumpăra. La fel cum există doctori buni și mai puțin buni, la fel există și preoți buni și mai puțin buni, căutați-i pe cei pe sufletul vostru.

Mesajul meu către cler

Gândiți un pic in afara prejudecăților sau ”out of the box” cum zice americanul. Dacă îmi permiteți o comparație din domeniul vânzărilor, aveți un produs bun, mântuirea sufletului. De ce nu vreți să schimbați să actualizați un pic ambalajul? Vedeți doar că nu mai corespunde într-o proporție așa de mare ca pe vremuri.

Încercați să vă puneți în locul unui mirean (omul obișnuit), observați la ce este atent, ce îi atrage ușor atenția. Încercați să impachetați mesajul cât mai ușor de primit și digerat de către enoriași. Avem cu toții mare nevoie de voi și noi cu toții unii de alții.

Scriu acest articol pentru că lucrez cu oamenii și momentan conduc o organizație destul de mare. Interacționez cu persoane ce abia împlinesc 18 ani, dar și cu seniori care deja de ceva vreme se bucură de pensie și de nepoți. Toți cred că avem nevoie să ne devoltăm latura spirituală pentru a fi mai uniți și colaborativi. Trebuie să vedem politica, la fel ca  și dezvoltarea spirituală, ca un sport de anduranță. O misiune pe termen lung pentru comunitatea noastră care ne cere perseverență, determinare și iubire.

Referitor la speakerii motivaționali și la duhovnici vreau să spun că apreciez foarte mult munca lor. Mi-ar plăcea să invețe unii de la alții și să aibă un impact mai mare asupra vieților noastre.

Vino alături de noi

Implică-te în USR

Hai să schimbăm împreună politica din România.
Înscrie-te ca membru sau simpatizant.

Înscrie-te în USR