Pe 19 aprilie am asistat la Gala Premiilor Participării Publice, locul unde zeci de organizații nonguvernamentale, asociații sau cetățeni au fost nominalizați și premiați pentru reușitele lor.
Ce am învățat de la aceasta gală?
Propoziția „schimbarea stă în noi” a devenit un mic clișeu care spusă în continuu, pare că își pierde relevanța în tot circul mediatic atotprezent. Însă câștigătorii premiilor Galei Premiilor Participării Publice mi-au demonstrat faptul că exemplul personal, persistența și dorința de a face un bine sunt chestiuni ce ne pot ghida pe fiecare în viața personală.
Am învățat de asemenea că toți putem fi eroi, eroi a unor oameni ale căror cauze nu reușesc să străbată discuțiile din societate, dar a căror apreciere poate însemna mai mult decât orice avere.
Nici unul dintre câștigători nu s-a remarcat printr-o anvergură mare a proiectelor/cauzelor susținute, și exact acest lucru trebuie apreciat. Exemplele mici, cauzele mai puțin cunoscute sunt cele care radiografiază starea unei societăți, și cred ca toți ar trebui să le mulțumim celor din următoarea listă pentru acțiunile lor, ei demonstrând că sunt adevărate exemple pe care putem să le urmăm.
Asociația SAMAS – 6 la 5 pentru sănătatea publică
„Hrănirea exclusivă la sân a copilului în primele 6 luni de viață este esențială pentru o viață sănătoasă” – mesajul de interes public pe care îl auzim constant la televizor a fost promovat de Asociația SAMAS. Deși există numeroase studii care au demonstrat faptul că alăptatul la sân este benefic pentru bebeluși, lupta la CNA s-a dovedit mai strânsă decât s-ar fi crezut. În cele din urmă, după multe luni de luptă, mesajul a ajuns la TV, ajutând la informarea mamelor din România asupra beneficiilor laptelui matern.
Grupul de inițiativă Rădăuțiul Civic – Hub de e-participare
Lipsa transparenței administrației publice și slaba digitalizare a acesteia sunt probleme constante. Un grup de tineri din Rădăuți s-au hotărât să aducă primăria orașului în secolul 21. Au construit voluntar un site pentru primărie unde sunt postate bugetele, ședințele și hotărârile Consiliului Local concursurilor. Continuându-și munca, aceștia au creat și o aplicație de mobil, cetățenii având posibilitatea să interacționeze cu autoritățile publice și dea sta la curent cu treburile „cetății” direct de pe telefon.
Asociația Elevilor din Călărași – Cu 50% mai aproape de educație
Implicarea civică nu are vârstă. Într-un efort de a aduce educația mai aproape de elevi, Asociația Elevilor din Călărași a reușit să oblige primăria să respecte Legea Educației. Absurd, dar pare că avem nevoie și de astfel de lucruri în România. În urma presiunilor elevilor din Călărași, primăria s-a conformat, mult timp după începerea anului școlar, reușind astfel să aducă elevii cu 50% mai aproape de educație.
WWF România – Circ cu botul pe labe
Până în luna iulie a anului 2017, în România nu era interzisă folosirea animalelor sălbatice în circuri. Un incendiu din luna ianuarie 2017 la circul Globus a ucis 11 animale sălbatice, organizația WWF demarând un amplu proces de mobilizare a presiunii publice pentru ca un proiect de lege să intre în dezbatere parlamentară.
Eforturile lor au fost de succes, România devenind al 25-lea stat din Europa care renunța la bestialitate în relația cu animalele.
Asociația Transilvania Transparentă – Transparența nu este în minoritate
În fiecare an, Guvernul României Acordă minorității maghiare 5 milioane de euro din oficiu pentru proiecte de interes pentru comunitatea maghiară din Transilvania. Însă gestionarul acestor fonduri este UDMR, refuzând să publice documente care să arate modul în care au fost cheltuiți acești bani.
După multe lupte în instanță, presiune media și petiții, UDMR a fost obligat de instanță să publice execuția fondurilor. Asociația Transilvania Transparentă a demonstrat că transparența în actele publice și cheltuirea fondurilor publice nu este o opțiune, ci o obligație.
Ovidiu Mihuț – Statul cu musca 13 pe căciulă
Sesizând problemele pe care le-au creat microhidrocentralele de pe râurile Capra și Buda din Făgăraș, Ovidiu Mihuț a desfășurat o întreagă serie de acțiuni, descoperind că în construirea microhidrocentralelor, legea nu este respectată și poluează mediul înconjurător acestora.
În cele din urmă, Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement pe acest subiect, Guvernul României modificând legea apelor în 2017, impunând criterii mai stricte. Pasionat de pescuit, Ovidiu Mihuț a demonstrat că merită să lupți cu pasiune atunci când crezi într-un obiectiv.
Asociația HaicuBicla – Pontonul Paralel
Un loc preferat pentru plimbări și activități în aer liber, parcul Herăstrău este apreciat de toți bucureștenii. Ocolirea lacului Herăstrău în schimb se dovedea a fi o aventură periculoasă, singura cale de acces fiind o trece de cale ferată nesecurizată. Încercarea de a ocoli lacul s-a sfârșit tragic, în 2017 două persoane pierzându-și viața. Primăria București a încercat să remedieze situația blocând pur și simplu trecerea prin acel loc.
Asociația HaicuBicla a luptat însă, și după 4 luni de audiențe, sesizări și întâlniri cu factori de decizie, un ponton provizoriu (ce poate fi folosit și de persoanele cu dizabilități) a fost instalat, urmând ca o soluție tehnică pe termen lung să fie găsită.
Oana Vasiliu – Puterea din Canta 60B
Pe strada Canta 60B din Iași, este cămin social unde locuiesc bătrâni și oameni cu nevoi speciale. Deși aflați într-o situație materială precară, autoritățile au exploatat adesea respectivul cămin, aducând in instanță persoane care nici nu știu să citească.
Fostă locatară a căminului, Oana Vasiliu a pornit o adevărată campanie împotriva administrației locale, împotriva companiilor care au impus facturi aberante locatarilor și protejarea drepturilor acestora.
Călin Dejeu – Scurt circuit la Hidroelectrica
Defileu Jiului este arie naturală protejată, orice construcție nouă sau intervenție în mediul natural necesitând autorizații suplimentare și o muncă cu mare grijă. Hidroelectrica, companie de stat, a lucrat 10 ani fără acorduri de mediu.
Într-o luptă în care a reușit să mobilizeze comunitatea ONG-urilor de mediu și cetățenii pentru a bloca un proiect distructiv în care o bună parte din răul Jiu ar fi fost îngropat, Călin Dejeu a reușit să obțină sistarea lucrărilor în instanță și obligația Hidroelectrica de a respecta legea.
Lupta continuă, însă cu multă persistență, Valea Jiului va putea fi salvată.
Asociația Necuvinte – Învățăm să spune stop
În județul Constanța, unul dintre cele mai mari din România avea o rețea subdimensionată, raportat la populație și teritoriu, de centre destinate victimelor violenței domestice.
Asociația Necuvinte a dorit să schimbe aceste lucruri, iar după numeroase discuții cu instituțiile publice, autoritățile au pus la dispoziție victimelor violenței domestice un număr gratuit la care să sune în caz de urgență. De asemenea, au deschis primul centru de găzduire și consiliere pentru persoanele afectate de violența domestică.
Matei Bărbulescu (Casa jurnalistului) și Georgiana Ilie (Decât o Revistă) – Un stilou numit putere
În conștientizarea problemelor, jurnaliștii joacă un rol extrem de important.
Matei Bărbulescu a scris despre povestea tragică a unui tânăr, afectat de consumul de etnobotanice, tolerat de stat până la un punct. Tânărul din articolul lui Matei Bărbulescu a decedat în cele din urmă, însă poveștile individuale ne aduc aminte că dincolo de toate statisticile pe car ele discutăm, neimplicarea produce tragedii personale.
Georgiana Ilie a creat o hartă online pentru clădirile cu risc seismic din capitală. Deși sarcina aceasta se află la Primăria București, lista clădirilor nu reflectă realitatea din teren. Prin acțiunile ei, Georgiana a reușit să suplinească serviciile publice, atrăgând atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă un viitor mare cutremur în București.
Asociația Babilon Travel – Premiul Special pentru Tineret
Un oraș mai aproape de persoanele cu dizabilități, un deziderat al celor de la Asociația Babilon Travel. Prin intermediul unui proiect întins pe o săptămână, proiect ce a reunit 37 de tineri din 5 țări, specialiști și factori de decizie, asociația a reușit să constituie o serie de propuneri care va îmbunătăți situația persoanelor cu dizabilități. Printre acestea: anunțarea vocală a autobuzelor care sosesc în stații, montarea de covoare tactile, creșterea numărului de semafoare acustice, semnalizarea acustică a lucrărilor executate în spațiul public, și multe altele.
Multe propuneri așteaptă încă aprobare, însă, dat fiind faptul că Consiliul Local Cluj a participat la conturarea acestor măsuri, acestea au mari șanse să fie implementate.
Justiție pentru Toți – Premiul Special CeRe
Premiul special CeRe a fost acordat lui Carmen, Iulia și Luiza, 3 avocate care au militat continuu pentru transparentizarea acțiunilor primăriilor, APADOR-CH organizație ce luptă în România de 27 de ani pentru respectarea drepturilor omului și magistraților care au protestat tăcut în 2017 împotriva unor modificări nocive ale legilor justiției.
Acțiunile lor fac parte dintr-un efort mai larg al multor alte organizații și asociații de a schimba paradigma în care desfășoară actul politic în România.
Ce e de făcut pe mai departe?
O atentă studiere a listei ne arată că cei care au fost premiați sunt foarte diverși, de la asociații și organizații până la simpli cetățeni. Trebuie să înțelegem astfel, că orice efort, chiar și al unei singure persoane, este unul care merită susținut și care are puterea de a declanșa schimbări mari într-un sistem greoi.
Nu îmi rămâne decât să îmi exprim profunda apreciere față de eforturile celor pe care i-am descris mai sus, acțiunile lor reușind să facă societatea noastră mai bună.