26 sept. 2019

Vinerea trecută, 20 septembrie, am fost la groapa de gunoi de la Roșiești împreună cu seniorul nostru de la USR Bârlad, domnul Mihai Bolea, căpitan de vas pensionat. Ne-a fost sesizată de mai mulți cetățeni problema gestionării deșeurilor și am constatat și noi că autoritățile nu acordă suficientă atenție acestei probleme. Am mers împreună la groapa de gunoi de la Roșiești, punctul final al deșeurilor generate de noi.

Care e problema de fapt?

Autoritățile nu sunt pregătite, iar cetățenii nu înțeleg gravitatea situației. Mai grav este că deși suntem codași în Europa la acest capitol, nici nu înțelegem să apăsăm pedala de accelerație. Societatea de consum în care trăim acum generează foarte mult gunoi, iar foarte mult este nereciclabil sau nereciclat.

Mai mult decât atât, toate pământurile noastre sunt pline de pungi și PET-uri aruncate sau duse de vânt. Atunci când mergem la grătar în natură, lângă grătar rămâne și un morman de gunoi. Haideți să recunoaștem că avem o problemă! E primul pas pe care trebuie să-l facem ca să începem să ne îndreptăm.

În cartierele din orașe sau prin sate, locurile de colectare a gunoiului sunt mizerabile. Autoritățile consideră că dacă e loc de aruncat gunoiul oricum nu merită prea mare atenție. Noi, cetățenii, ne-am obișnuit ca dacă e loc de aruncat gunoiul, nu trebuie să fie neapărat curat. Am văzut totuși și mulți cetățeni care vor o schimbare. Am văzut mulți cetățeni care știu că normal e să fie curat peste tot, inclusiv la ghenă.

Concluzie. Problema are două cauze:

  • autoritățile sunt momentan dezinteresate sau incapabile de gestionarea problemei deșeurilor;
  • cetățenii, în mare lor masă, nu au fost educați în sensul conștientizării acestei probleme și nici nu cred că sunt și ei parte a problemei și soluției în același timp.

Câteva detalii despre sistemul de gestiune a deșeurilor din județul Vaslui.

ADI este o abreviere de la Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară. ADIV vine de la organismul menționat anterior aferent județului Vaslui. ADIV este de fapt asociația tuturor orașelor și comunelor din județul Vaslui care are ca scop conducerea sistemului de management al deșeurilor din județul nostru. Cum ar trebui să funcționeze de fapt Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) puteți găsi în link-ul anterior.

Pe scurt, în centru avem groapa de gunoi de la Roșiești, unde trebuie să aducă deșeuri 5 salubriști. Județul a fost împărțit in 5 zone, Bârlad, Vaslui, Huși, Negrești și zona Roșiești. În jurul acestor localități au fost desenate niște zone, localitățile indicate plus vecinii. Pentru fiecare zonă trebuie să se desemneze câte un salubrist. Deocamdată avem salubrist desemnat conform procedurilor doar pentru zona Negrești. În restul zonelor, începerea efectivă a activității salubriștilor e împotmolită în diverse stadii.

Două aspecte aș vrea să mai știți despre Groapa de gunoi de la Roșiești:

  1. Investiția a fost făcută din fonduri europene, iar implementarea proiectului a fost făcută de către Consiliul Județean Vaslui. Operatorul, Romprest, este doar gestionarul acestei activități desemnat prin licitație și nu proprietarul.
  2. Aceste activități sunt de fapt niște monopoluri și de aceea trebuie reglementate de stat. Mai exact, se estimează o cifră de afaceri și se stabilește un procent maxim al profitului. La licitație se prezintă diverși ofertanți și fiecare spune inițial că el poate face activitatea mai eficient.

Cum adică… oportunitate?

Tocmai spuneam că autoritățile nu sunt pregătite sau interesate să rezolve problema, iar cetățenii încă nu conștientizează nevoia unei abordări mai responsabile. Deci unde-i oportunitatea?

Din punctul meu de vedere, orice problemă are și o componentă ignorată ce poate fi privită ca oportunitate. Aici vorbesc despre educația pe care o putem face tinerilor și adulților deopotrivă. Vorbesc despre întâlnirile și consultările pe care le putem avea în comunitățile noastre și de a găsi împreună soluții. Nu vom putea mulțumi pe toată lumea, dar trebuie să înțelegem că trebuie să pornim de undeva.

Oportunitatea despre care vorbesc este reprezentată și de întâlnirile pe care le pot avea locuitorii aceluiași cartier care să vorbească deschis despre această problemă sau alte probleme, să dezbată și să trimită cerințe clare primăriei. Administrația va putea rezolva problemele care vor fi adresate cel mai clar și cel mai des.

Oportunitatea este aceea de a face democrația să funcționeze. Democrația funcționează cu cetățeni activi, cu ONG-uri și cu o administrație pusă la treabă.

Care e soluția și care sunt perspectivele?

Nu cred că ne vom civiliza de vorbă bună. Ne trebuie legi, de alea cam avem, dar ne trebuie și instituții care să verifice și să aplice legea. Avem nevoie de un sistem care să premieze pe cei care se conformează cu legea și să-i pedepsească pe cei care nu o fac. Cei care sortează de acasă deșeurile să fie premiați, și să primească o bonificație sau măcar aprecierea comunității. Cei care încalcă contractul public să fie sancționați. Ne place să spunem că vrem o țară ca afară, dar noi putem fi niște cetățeni ca afară?

E an electoral, guvernele sunt foarte generoase în acești ani, dar după ce trec anii electorali vine nota de plată. Tarifele pentru colectarea deșeurilor vor crește, pentru că și aceste sisteme funcționează cu energie, combustibil și forță de muncă ale căror prețuri au crescut. Nu mai spun cine e de vină pentru creșterea prețurilor că îmi spuneți că-s scandalagiu. Hai că vă spun: PSD ALDE.

Nu vine nimeni să ne salveze. Nu există o mamă de politicieni sau de lideri locali care așteaptă momentul perfect să dea naștere unor oameni extraordinari. Dacă ai ajuns să citești până aici, probabil că ești unul dintre oamenii care ar putea să facă schimbarea pe care o așteptăm cu toții.

Ce voi face eu în continuare?

Voi continua să vă informez, voi cere autorităților să respecte legea și vă voi provoca și pe dumneavoastră la dialog și implicare. Încerc să fiu atent la deșeurile pe care le generez eu și colegii mei de la USR. Caut ca deșeurile reciclabile să ajungă la cei din județ care fac asta deja. Cred foarte mult in puterea exemplului propriu. Schimbarea începe cu fiecare dintre noi.

Ce vă rog pe dumneavoastră.

Faceți un experiment o săptămână: luați 3 pungi sau 3 recipiente diferite și colectați selectiv. Într-una puneți hârtie și carton (albastru), într-una puneți (PET-uri și conserve ori doze de bere) și într-una puneți sticlă. Căutați punctele de colectare din oraș și vedeți cât de greu a fost și eventual ce satisfacție aveți. Mai departe: repetați experiența și căutați să îmbunătățiți și cereți ajutor autorităților: primar, consilieri locali, parlamentari.

 

P.S. – voi reveni cu un articol mai amplu despre cum ar trebui să funcționeze și cum este organizată activitatea SMID Vaslui. 

Vino alături de noi

Implică-te în USR

Hai să schimbăm împreună politica din România.
Înscrie-te ca membru sau simpatizant.

Înscrie-te în USR