04 apr. 2023

Puncte vamale unice

Parlamentul României a votat recent un proiect care va permite ca în punctul vamal din Albița să avem un punct de control comun pentru a facilita circulația mărfurilor și a persoanelor. Am intervenit în explicarea votului pentru a-mi exprima dorința ca, în cazul unui succes al modelului în punctul vamal Albița, să extindem acest model și în alte puncte vamale din județul Vaslui și, de ce nu, din alte județe.

Peste 6 luni vom trage concluziile pentru a vedea cum a funcționat acest model și ce putem face în continuare.

În orice caz, în ciuda unor stângăcii pe scena internațională, România s-a remarcat ca un susținător al Republicii Moldova în parcursul său pro-european. Faptul că, de câțiva ani, avem la Chișinău o administrație deschisă, condusă în Maia Sandu, a deschis calea spre acest drum.

Vă reamintesc că anul trecut, Republica Moldova a primit statutul de candidat pentru a adera la Uniunea Europeană. Deși acesta este un pas important, progresul Moldovei trebuie în continuare sprijinit pentru că, fără dar și poate, drumul va fi lung și presărat cu obstacole.

Ce am mai putea face în continuare?

Interconectarea rețelelor de telecomunicații

De curând, am făcut o vizită în Republica Moldova pentru a participa la un eveniment în care s-a abordat tema traficului ilicit. În Republica Moldova, roaming-ul are încă un preț ridicat, deși unul dintre operatorii din România activează și acolo. În timp ce în UE, putem folosi abonamentele naționale pentru un timp limitat, în Republica Moldova plătim încă un preț relativ ridicat, în ciudat unor acorduri anterioare existente, care au mai redus costurile.

România trebuie să propună și să promoveze mai activ pe agenda europeană integrarea rețelei de telecomunicații din Moldova cu cea european.

Pentru județele de la granița cu Republica Moldova, o călătorie de o zi sau de weekend ar fi ideală pentru stimularea turismului între cele două state. Un beneficiu evident ar fi că românii care vizitează Moldova și moldovenii care ar vizita România ar circula mai relaxați, fără a se îngrijora de costurile ocazionate de apelurile în roaming.

Stimularea turismului

Așa cum am menționat anterior, pentru județele limitrofe Moldovei și raioanele limitrofe României, o călătorie de o zi sau de weekend poate fi o posibilitate foarte bună.

În opinia mea, Republica Moldova are lucruri de oferit din perspectiva turismului. Un loc cu o istorie bogată, cu avantajul de a te înțelege în limba română, cu o cultură bogată a producției viticole, Republica Moldova poate beneficia de pe urma propriilor avantaje deținute într-un spațiu relativ mic.

O serie de schimburi culturale ar deschide orizonturile cetățenilor din moldoveni, precum și pe cele ale cetățenilor români care poate uneori cunosc prea puține despre Republica Moldova.

Pașii mărunți transformați în pași mari?

De când a preluat funcția de președinte a Republicii Moldova, Maia Sandu s-a mișcat extrem de bine pe scena internațională, chiar mai bine decât unii președinți autohtoni, aș putea adăuga.

Dacă pe malul celălalt al Prutului am avea o voință politică mai ridicată, cred că am putea evita o balansare a Republicii Moldova spre Rusia pentru totdeauna, precum și o accelerare a procesului de aderare la UE. Să nu uităm că procesul de aderare presupune multe reforme și integrarea legislației europene în legislația din Moldova.

Vino alături de noi

Implică-te în USR

Hai să schimbăm împreună politica din România.
Înscrie-te ca membru sau simpatizant.

Înscrie-te în USR