01 aug. 2019

Când exerciți o funcție publică, ești responsabil în fața cetățenilor în fiecare zi.

Ești dator cu transparență în fiecare minut, în fiecare zi, în fiecare an – nu doar odată la 4 ani, când sunt alegeri. Când am preluat mandatul de deputat, am promis că o să fiu prezent printre vasluieni cât mai mult cu putință, iar activitatea mea va fi una transparentă.

Orice activitate este perfectibilă, așa că aștept opinii despre activitatea mea din prima jumătate a anului 2019.

Ce am făcut în Parlament în această sesiune?

Principalul obiectiv al parlamentarilor este să scrie, să dezbată și să voteze legi. Am scris un proiect de lege simplu, care ar fi putut avea un impact major. Creșterea siguranței pe șoselele din România.

Avem cele mai nesigure șosele din Uniunea Europeană, iar orice măsură care poate îmbunătăți siguranța pe șosele este una benefică. M-am consultat cu specialiști, avocați și polițiști și am propus un proiect prin care reglementam folosirea camerelor neomologate ca dovezi pentru aplicarea sancțiunilor contravenționale. Mai multe detalii despre proiect aici . M-am inspirat din experiența altor state din UE care aplică forme similare de utilizare a mijloacelor video neomologate.

Deși am fost susținut de colegi și alți parlamentari, proiectul nu s-a putut concretiza. ‘Nu avem mijloacele necesare’ ‘Prea multe resurse ar trebui investite’ ‘Nu folosim la capacitate maximă actualele resurse’ – multe scuze, puține soluții de la guvern și alte partide.

Cu toată opoziția întâmpinată, am susținut și crezut în proiect, și l-am prezentat în comisiile de la Senat și Camera Deputaților.

Multă vorbă dar mai puțină înclinație spre protecția vieților omenești.

Nu voi abandona proiectul și voi încerca să îl fac mai bun.

Cifrele din Parlament

 

Jurnaliștii tind să se ocupe mult de cifrele prezentate pe site-ul camerei.  Care sunt cifrele mele?

Luări de cuvânt: 46 (în 44 ședințe)
– din care declarații politice: 31
Propuneri legislative inițiate: 114, din care 3 promulgate legi
Proiecte de hotărâre inițiate: 1
Întrebări și interpelări: 65
Moțiuni: 12

 

Aceste cifre descriu mai mult sau mai puțin bine activitatea unui parlamentar. Am depus întrebări despre subiecte de interes local – mediu, proiecte locale – dar am abordat și subiecte de interes național – dotările polițiștilor, CFR sau întrebări către ministerele competente despre implementarea celebrului program de guvernare. Găsiți toate întrebările aici

Îmi poți scrie dacă ai nevoie de o informație. Dacă nu o dețin, mă voi asigura că primești un răspuns de la ministerele competente.

Vrei să vezi declarațiile mele politice? Intră aici și le poți vedea pe toate aici

Problemele cetățenilor trebuie aduse în Parlament. Te aștept să mă contactezi pentru a te putea ajuta.

Cifre la nivel local

 În prima jumătate a anului am trimis peste 50 de adrese către instituțiile local.

Ce reprezintă toate aceste adrese? Înseamnă informații pentru cetățenii județului, înseamnă propuneri de proiecte și de îmbunătățire a administrațiilor locale.

Un dialog constant cu instituțiile locale pentru ca acestea să își facă treaba mai bine. Am informat primării despre oportunități de finanțare și i-am încurajat să folosească fondurile europene. Sunt convins că multe primării pot să își facă treaba mult mai bine. Le voi impulsiona în continuu să se îmbunătățească.

M-am interesat de starea unor proiecte – spre exemplu Centura Bârladului – și am strâns informații pentru viitoarele proiecte pe care le va implementa USR Vaslui.

Toate aceste adrese îmi sprijină activitatea și mă ajută să fiu mai eficient în reprezentarea voastră. Voi încerca să continui dialogul cu autoritățile locale, asigurându-mă în același timp că orice cetățean va primi informațiile de care are nevoie.

Este mult de muncă și unele instituții nu sunt deschise spre dialog, însă orice fundație începe cu o cărămidă, de aceea mă asigur că în fiecare zi, mai pun o cărămidă către buna administrare a județului.

Cultură politică – cum faci oamenii să se implice mai mult?

Încă de la începutul mandatului mi-am propus să îi fac pe cetățeni mai implicați. Însă cum îi faci pe cetățeni să fie mai implicați, în special pe cei tineri, în condițiile în care prezența la vot este în medie de 40% la alegeri?

O propunere legislativă prin care doream ca tinerii care împlinesc 18 ani să primească o Constituție a României nu a reușit să treacă în sesiunea următoare. Obiectivul nu a fost abandonat.

De aceea, am conceput o serie de video-uri în care explic pe scurt, într-un format accesibil, informații despre instituții și concepte de cultură politică. Toate video-urile pot fi urmărite aici https://www.youtube.com/user/TheMihaiBotez. În decursul următoarei sesiuni, voi mai face video-uri explicative și despre alte concepte.

Ai o propunere despre ce aș putea vorbi în viitoarele filmulețe? Hai să o discutăm!

Campania pentru europarlamentare și referendum – Vasluiul se implică!

Alianța 2020 USR PLUS a fost surpriza alegerilor europarlamentare, în România și în județul Vaslui.

Locul 3 pe țară, locul 3 în județul Vaslui. Am câștigat municipiile Bârlad și Vaslui și am performat bine în majoritatea localităților. În premieră, județul Vaslui a reușit să trimită doi reprezentanți în Parlamentul European.

24.000 de vasluieni au ales să își dea votul. De 5 ori mai mulți ca în 2016.

Semnalul a fost clar. Județul Vaslui nu este unul captat de baroni locali și politicieni de duzină, care nu știu să vorbească și să scrie. Rezultatul ne-a încurajat și ne-a ambiționat. Urmează alte 3 rânduri de alegeri: Prezidențiale, Locale și Parlamentare. Cu mai multă implicare, cu mai multă energie și mai multă determinare, vom reuși să obținem rezultate și mai bune, pe care le vom transpune în dezvoltarea județului.

Vrei să faci parte din echipa care schimbă fața județului Vaslui? Hai alături de noi https://www.usr.ro/inscriere/. Oricine poate fi membru USR, atât timp cât vine să muncească alături de noi și respectă toate criteriile de integritate.

Orice membru este important, de aceea te așteptăm alături de noi.

Președintele filialei USR Vaslui – O familie în creștere

12 filiale locale fac parte acum din familia USR Vaslui. Aproape 300 de membri, și suntem în trend de creștere.

Creștem, învățăm și ne dezvoltăm împreună. Vom propune cea mai bună echipă pentru localități și pentru județ și ne vom asigura că vasluienii vor vota o viziune, nu răul cel mai mic.

Reiau îndemnul de a ni te alătura. Orice om de bună credință poate fi viitorul politician muncitor al comunei sau orașului. Cea mai bună modalitate de a trăi într-o comunitate așa cum își dorești este să muncești pentru a o construi.

Proiecte la care am participat sau m-am implicat

Am donat sânge alături de colegii mei de 3 ori în primele 7 luni ale anului.

‘USR Vaslui donează sânge! Hai alături de noi’ – a devenit un proiect fanion al filialei. De ce? Pentru că presupune un gest simplu, dar plin de altruism – donarea de sânge. De la începutul anului 2017 și până acum, membrii USR Vaslui, simpatizanții dar și cetățeni care au vrut să ne urmeze exemplul, au donat câteva zeci de litri de sânge care au ajutat zeci sau sute de persoane.

Continuăm și lupta pentru a deschide noi centre de donare în alte localități din județul Vaslui și să stârnim interesul celor care nu au donat niciodată. În fiecare eveniment amintim de acest obiectiv. Sperăm că în sfârșit centrul din Vaslui va fi dat în folosință.

Urmărește-ne pagina de Facebook pentru a fi la curent cu următoarea dată a evenimentului.

Te așteptăm!

Spectacol caritabil pentru copii cu tulburări din spectrul autismului. Implicarea noastră în comunitate trebuie să fie una continuă. Spectacolul caritabil organizat de USR Bârlad a avut obiectivul de a strânge fonduri pentru o asociație care luptă pentru drepturile copiilor cu tulburări din spectrul autismului, dar și să sporească gradul de cunoaștere asupra acestor tulburări.

Spectacolul a fost un succes și sunt convins că vom organiza mai multe astfel de evenimente.

 

Invitație la dialog

Urmează o sesiune parlamentară și mai grea. Obiectivul meu este să asigur același nivel de reprezentativitate pentru vasluieni și pentru români. Mă găsiți într-unul dintre cele 5 cabinete din Bârlad, Vaslui, Negrești, Huși sau Botoșani.

Găsești CV-ul meu, declarația de avere și activitatea în detaliu pe site-ul camerei, aici .

Pe Facebook, mă găsești aici https://www.facebook.com/MihaiCatalinBotez/, îmi poți scrie la adresa mihaibotez.dep@gmail.com sau poți suna la cabinetul meu pentru a programa o întâlnire sau obține mai multe informații 0725 109 712.

Vrei să facem echipă? Te aștept în USR www.usr.ro/inscriere.

Te aștept să dialogăm, să mă critici sau să îmi faci propuneri!

Vino alături de noi

Implică-te în USR

Hai să schimbăm împreună politica din România.
Înscrie-te ca membru sau simpatizant.

Înscrie-te în USR