Țara lui ”scapă cine poate”!
Criza facturilor la energie.
Totul a început cu liberalizarea prețurilor la energie. Autoritățile ar fi trebuit să iasă public masiv și să le explice oamenilor ce înseamnă acest lucru. Liberalizarea înseamnă o posibilă fluctuație foarte mare a prețurilor la energie, și în sensul scăderii, dar mai ales al creșterii. Nu erau doar niște scenarii ipotetice, ci chiar realități recente. Criza prețurilor la energie din Texas când mulți americani au primit facturi foarte mari a ținut titlurile știrilor săptămâni bune. Cel mai important este constanța prețului, chiar dacă prețul este un pic mai mare. Ofertele cu prețul cel mai mic, care te și vulnerabilizează în fața fluctuațiilor de preț trebuiau evitate. În criză nu mai ai ce face. Încerci doar să supraviețuiești dacă nu te-ai pregătit cât mai bine, așa că scapă cine poate.
Îmi pare tare rău că am ajuns în situația asta.
Am văzut liceul Mihai Eminescu, liceul la care am învățat și eu, că a primit o factură record la gaze. Conducerea trebuia să semneze acel tip de contract care să țină instituția la adăpost de fluctuațiile de preț. Acum nu știu dacă se mai poate face ceva.
Îmi amintesc o iarnă la liceu în care într-o perioadă bătea vântul foarte tare și era și ger. Trecea vântul prin geamurile închise de fluturau perdelele, iar noi ne luam notițe cu mănuși în mâini. În pauze ne dădeam lângă caloriferele călii să ne mai încălzim. Sper să nu mai trăiască nimeni ce am trăit noi atunci.
Vor trece cu bine de această criză cei care au avut grijă ce contracte semnează. Și eu și mulți alții n-am primit facturi exagerate pentru că am optat pentru contractul cel mai stabil din punct de vedere al costului.
Criza sanitară
Un stat fără autoritate nu a reușit să-și convingă cetățenii să se vaccineze. În acest fel am intrat total nepregătiți în cel mai letal val de îmbolnăviri, valul 4. Înainte de asta președintele țării, Klaus Iohannis ne spunea că ”practic am oprit pandemia”. Iar după ce învinsesem pandemia și intram cu capul în zid eram un stat eșuat din perspectiva sa.
Practic statul nu a fost în stare să legifereze și mai ales să aplice legea, chiar și pe aceea pe care a adoptat-o. Am intrat nepregătiți în valul 4 și așa intrăm și în valul 5 din care ”scapă cine poate”. Vor ieși cu bine din pandemie cei care au noroc și nu se infectează, cei care au imunitate că au trecut cu bine prin boală sau cei care s-au vaccinat. Cei care au un sistem imunitar slab și pe care am fi putut să-i salvăm ca urmare a unui spirit altruist vor fi pierduți în acest val 5. Vor muri alți mulți oameni pentru că există o categorie largă de cetățeni care au căzut victime știrilor false și a conspiraționismului. Vor muri mulți oameni pentru că statul nu are preocuparea pentru a crea mecanisme care să combată propagarea știrilor false.
Criza din Ministerul de Interne
Tensiunile în care trăiesc oamenii acum îi fac poate să fie mai agresivi și mai grăbiți ca altă dată. Pe de altă parte lipsa de viziune și coerență de la nivelul conducerii Ministerului de Interne face ca oamenii buni să nu mai vină către sistem. Nu mai vorbesc despre pregătirea continuă, dotarea și plătirea corectă a polițiștilor. Aceste elemente combinate au dus la situația în care suntem azi. O lipsă de autoritate și o degradare continuă atât a capacității de intervenție a Poliției, dar și o atitudine diferită a populației față de polițiști și Poliție în general. O atitudine de contestare a autorității total nocivă pentru pacea socială de care avem nevoie pentru prosperitate. Și din acest punct de vedere pare că ”scapă cine poate”.
Câteva concluzii
Potențial avem
România este un stat care a evoluat foarte mult după revoluție, fără nici un dubiu. Problema este că de cele mai multe ori pare că a evoluat în ciuda conducerii politice și nu datorită acesteia.
Politicienii postdecembriști își mai spală păcatele prin faptul că am reușit să aderăm la structurile nord-atlantice. Am aderat la NATO în 2004 și UE în 2007 și asta ne-a ajutat să fim împreună cu statele democratice și care pun accent libertatea individuală. Vedeți aici un grafic foarte interesant referitor la evoluția PIB-ului din țările balcanice. De reținut că Grecia a aderat la UE în 1981. România a evoluat mult și dacă facem comparație între cum arăta România în anii 1990 și cum arată acum vedem o evoluție indubitabilă. Această evoluție însă se datorează oamenilor corecți, a oamenilor care din patriotism sau pur-și-simplu datorită valorilor morale au ținut pacea socială și făcut ce e corect în toate aspectele vieții lor, educație, sănătate, muncă și așa mai departe.
Ne mai trebuie oameni curajoși
Suntem în punctul în care trebuie să facem statul să fie cel care să arate calea de dezvoltare. Să nu mai fie reactiv la societate, ci să fie proactiv. Să împingă cu forța sa spre respectarea legii, spre predictibilitatea facturilor la gaze, spre a întări aplicarea legii și spre a fi un element de modernizare. Statul român prin majoritatea instituțiilor este un exponent al vechiului, al uzurii morale și fizice, nu al modernizării.
Ne putem dezvolta și cu sistemul actual, dar funcțiile de conducere trebuie ocupate de oameni cu viziune. De multe ori am vrut să propun proiecte de lege care impunea niște principii de management. Un proiect de acest fel chiar a fost aprobat de Senat și urmează să fie dezbătut în Camera Deputaților în sesiunea de primăvară. Din acest motiv spun că statul are nevoie de manageri, de lideri, de conducători curajoși.
Acest articol este un apel către oamenii capabili și patrioți să intre în politică, să nu mai stea deoparte, pentru că nu există altă cale. Țara nu se va face bine de la sine, iar pârghiile democratice încă funcționează, așa că șanse de reușită există.
Unii pe alții ne mai avem.
Atât.
Haideți să lucrăm împreună!