Ce te faci dacă pe proprietatea ta se află un stâlp electric sau alte utilități publice?
Recent am fost contactat de un cetățean care mi-a cerut ajutorul în legătură cu clarificarea situației juridice a unei instalații electrice amplasate pe terenul său privat. De multe ori utilitățile publice traversează terenuri private, iar acest lucru cauzează neplăceri.
Speța sesizată mi-a dat de gândit că și alți cetățeni ar putea să se afle în situația dumnealui. Mulți cetățeni au reușit să își recupereze terenurile ce anterior fusese confiscate pe timpul comunismului. Atunci când le-au primit înapoi, multe dintre acestea au suferit transformări. Una dintre situațiile comune s-a referit la amplasarea unor instalații electrice, stâlpi de energie conectați la rețea, a căror mutare sau modificare este complicată.
De aceea, o să vă redau răspunsul trimis, într-o formă mai accesibilă, în speranța că ar putea fi util și altora.
Așadar, care este situația juridică acestor terenuri?
Conform legii, precum și conform unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (decizia 27/2019), suprafața de teren pe care se află amplasată instalația, (suprafața de teren de sub acestea) în acest caz, stâlp sau transformator, este în proprietatea publică a statului. Conform interpretărilor legale de după 1991, respectivele bucăți de teren nu au revenit niciodată în proprietatea privată. Acestea au rămas mereu în proprietatea publică.
În mod evident, restul terenului rămâne în continuare în proprietatea privată. Proprietarii însă trebuie să permită accesul în mod gratuit, pentru efectuarea lucrărilor asupra componentelor energetice.
Așadar, din punct de vedere legal, bucata de teren este separată de restul proprietății. În cazul acesta, plata taxelor se face doar pentru terenul aflat în proprietatea privată. În același timp, trebuie știut și faptul că proprietarii nu pot percepe chirii pe respectivele bucăți de pământ, iar, în urma deciziei ICCJ anterior menționate, șansele de a obține în instanță o decizie contrară sunt inexistente.
Distribuitorul a făcut lucrări la utilități care au produs pagube pe terenul meu privat. Ce fac în această situație?
Uneori, accesul distribuitorului, precum și lucrările efectuate de acesta, pot cauza pagube pe terenul aflat în proprietate privată. Aceste pagube se pot referi la culturile aflate pe respectivul teren, ori alte tipuri de pagube.
Trebuie să știți că puteți solicita distribuitorului să vă despăgubească pentru orice pagubă produsă terenului dumneavoastră cu ocazia pătrunderii pe teren.
Pentru a avea șanse să și obțineți aceste despăgubiri este bine să solicitați numele tuturor celor care intră pe teren. Eventual încheiat un proces-verbal în care să semneze că au intrat și să faceți fotografii/filmări pagubelor produse. Apoi să faceți și o sesizare scrisă distribuitorului cu privire la aceste aspecte.
Deși situația prezentată nu este una ideală pentru cel care deține terenul, trebuie să înțelegem că în accepțiunea legii, interesul public este mereu superior interesului privat, iar menținerea rețelei de energie dintr-o anumită locație servește interesului public.
Acest lucru nu înseamnă că cetățenii nu trebuie să își apere drepturile, iar în cazul în care există situații în care un proprietar consideră că i-au fost încălcate drepturile legale, voi fi primul care va cere un tratament corect.
Sper ca speța prezentată să lămurească și alți cetățeni în legătură cu situația juridică a respectivelor terenuri. Dacă vă găsiți într-o situație în care considerați că statul nu vă respectă anumite drepturi, scrieți-mi. Voi încerca, în limita responsabilităților și posibilităților pe care le dețin, să fac lumină în fiecare caz.
Vă încurajez să îmi sesizați și alte situații cu care vă confruntați și pe care le-ați dori clarificate. De cele mai multe ori situația nu este singulară și poate că și alți cetățeni au aceleași dubii. Vă propun să îmi scrieți, iar eu voi face toate demersurile, în limita posibilităților, să le lămuresc.